I stortingsmelding SD - St.meld. nr. 32 (1995-96) står det en del formuleringer som noe overraskende ikke synes å være med i Norsk transportplan

5.2.3 Konkurranseflater mellom informasjonsteknologi og fysisk transport
Utviklingen av informasjons- og netteknologien åpner for en rekke nye brukermuligheter. Denne utviklingen vil også i stor grad berøre transportsektoren. Informasjonsteknologien kan bl.a. anvendes på en rekke områder som har betydning for de fysiske transportene. Det kan gjelde fjernarbeid, fjernundervisning, telebaserte møter, teleshopping, telemedisin (fjerndiagnostikk) mm.

Utviklingen innen informasjons- og teleteknologi har gjort at en rekke arbeidsoppgaver kan utføres i geografisk avstand fra arbeidsgiver. EU har utpekt telependling som en av de ti mest interessante anvendelsesområder i det globale informasjonssamfunnet. Telependling er også valgt ut som en av de prioriterte områdene innen Norges forskningsråds plan for et nasjonalt informasjonsnettverk (NIN).

Telemedisin er basert på bruk av IT-løsninger til diagnose, overvåking, behandling og administrasjon av pasienter. På denne måten kan en gi tilgang til medisinske eksperter og relevant informasjon, uavhengig av hvor pasienten, eksperten eller den relevante informasjonen befinner seg. Utvikling av telemedisinske tjenester vil kunne gi positiv innvirkning på transportsektoren gjennom redusert transportomfang særlig i deler av landet med spredt bosetting. Norge har drevet forskning innen telemedisin i flere år, og ligger langt framme internasjonalt når det gjelder oppbyggingen av en permanent infrastruktur for telemedisinske tjenester.

Samlet sett er det imidlertid vanskelig å si noe om i hvilken retning IT-utviklingen vil påvirke transportomfanget. Informasjonsteknologien kan på den ene siden komme til å erstatte fysisk transport slik at det totale reiseomfanget går ned. Utviklingen vil avhenge av hvilke tjenester som blir anvendt. Det er f.eks. grunn til å tro at reiser i forbindelse med banktjenester og billettkjøp blir redusert. Informasjonsteknologien øker også mulighetene til kjøp av varer hjemmefra, og vil kreve en distribusjon av varer som erstatter reiser for å foreta butikkjøp.

På den annen side øker telekommunikasjoner kontaktflaten mellom mennesker og virksomheter, og det oppstår flere reisemål. Informasjonsteknologien gir videre muligheter til å etablere avansert produksjon på flere steder, og hvor kontakten mellom de ulike produksjonsleddene kan skje via telenettet. Dette vil imidlertid kunne føre til desentralisering av bedrifter og bosetting som kan øke behovet for transport generelt.

Foreløpig har vi ikke tilstrekkelig grunnlag for å trekke konklusjoner som kan få betydning for blant annet utbyggingen av den fysiske infrastrukturen de nærmeste årene. Hvordan informasjonsteknologien blir tatt i bruk i arbeidslivet vil i stor grad være bestemmende for hvordan de fysiske transportene vil bli berørt. For at endringene skal skje på best mulig måte, er det derfor viktig med et godt samarbeid mellom myndighetene og næringslivs- og arbeidstakerorganisasjonene.

Senter for fjernarbeid
>>>Flere nyheter >>>