LO kritisk til fjernarbeid i innstilling til ny arbeidslivslov

I sin innstilling til diskusjon om en ny arbeidslivslov til kongressen i vår avgrenser Landsorganisasjonen i Norge (LO) definisjonen av fjernarbeid. I Los terminologi er fjernarbeid det samme som det gamle begrepet hjemmearbeid. - Nye typer arbeidsplasser som telesentra kan ikke defineres som fjernarbeidsplasser, heter det.

Av Willy Bakkeli / Senter for fjernarbeid 140301

I følge innstillingen kan det ikke være avgjørende om salget av en vare eller tjeneste skjer elektronisk for om begrepet fjernarbeid skal brukes om virksomheten.

Fjernarbeid - hjemmearbeid - hjemmekontor

I sin innstilling til punkt 19 i utkast til ny arbeidslivslov, som skal avløse arbeidsmiljøloven, betraktes fjernarbeid/hjemmearbeid som gamle begreper i arbeidslivssammenheng. Hjemmearbeid - der arbeidstaker utfører arbeidsoppgaver i eget hjem eller annet lokale som stilles til disposisjon utenfor den ordinære arbeidsplassen til – har vært velkjent i mange år framhever innstillingen. Det tidlige industrielle hjemmearbeidet i typiske håndverksfag som for eksempel syersker , utførte sitt arbeid på vegne av arbeidsgiver i eget hjem.

Arbeid utført i arbeidstakers eget hjem er i dag ikke omfattet av arbeidsmiljølovens bestemmelser. Arbeidsmiljøloven gir hjemmel for å fastsette forskrifter for slikt arbeid, men slike forskrifter er ikke gitt.

- Utviklingen av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og nye muligheter for digital datakommunikasjon har medført vekst av hjemmekontor (en type fjernarbeid) i norsk arbeidsliv, heter det i innstillingen.

- Den største trusselen hjemmekontor (fjernarbeid) representerer er at fleksibiliteten utelukkende foregår på arbeidsgivers premisser, heter det i innstillingen. – Skillet mellom arbeid og fritid er i ferd med å viskes ut. En utfordring blir nok i denne sammenhengen også å beskytte arbeidstakeren mot seg selv. Arbeidstakere som har jobbet lenge på denne måten over lengre tid opplever ofte slitasje på familie og helse.

- Arbeidsplassen er for mange den viktigste arena for sosial kontakt, sies det i innstillingen. - Mange funksjonshemmede føler i dag denne utviklingen som en stor utfordring ved at arbeidsgiver tilbyr (nærmest pålegger) hjemmearbeid istedenfor å tilpasse arbeidsplassen.

Hjemmekontor kan bli en "kvinnefelle" i forhold til alle deltidsansatte. Kombinasjonen kontor – hjemmearbeid gir mulighet for ansettelse på deltid, mens arbeidsoppgavene som utføres av den enkelte i realiteten tilsvarer heltid.

LO skeptisk til fjernarbeid

Teksten i innstillingen gir samlet inntrykk av at LO stort sett ser kritisk på fjernarbeid og at det er mest til fordel for arbeidsgiver. Formuleringene snevrer inn definisjonen av fjernarbeid til bare å gjelde hjemmearbeid.

Fjernarbeid som begrep diskuteres ikke i avsnittet om fjernarbeid i sammenheng med de store organisatoriske endringene som nå skjer innen norsk arbeidsliv på grunn av IKT-utviklingen.

Flere perspektiver er helt utelatt i diskusjonen. Ikke minst er det noe overraskende at LO for eksempel ikke nevner fjernarbeid som en mulighet til å skape aktiviteter regional der arbeidsplassgrunnlaget kan være ensidig og snevert.

Her kan du lese kapittel 19 om fjernarbeid/hjemmearbeid i LOs innstilling til diskusjon om en  ny arbeidslivslov 

 

 

Senter for fjernarbeid
>>>Flere nyheter >>>