Studie over fjernledelse i Forsvaret:

- Arbeidsformen krever mer av fjernlederen

Fjernledelse av fjernarbeidere oppleves som krevende blant ledere i Forsvaret. Major Jonny Ruud har laget den første studien om fjernarbeid i Forsvaret i sin prosjektoppgave for pilotkurset i fjernarbeid. 

Jonny Ruud

Av Willy Bakkeli - Senter for fjernarbeid / 280801

- Gi fjernarbeiderne tillit, stol på dem, sier Jonny Ruud i en av sine konklusjoner fra sin prosjektoppgave i fjernarbeid og fleksible arbeidsformer. Tittelen på oppgaven var "Fjernledelse i Forsvaret". Det er en 2-vekttalls-studie i hvilke utfordringer ledere i Forsvaret står overfor og hvilke tiltak som kan føre til mer effektiv ledelse av fjernarbeid.

Studien inneholder interessante intervjuer og refleksjoner fra ledere som har fjernarbeidere ansatt i sine grupper. Erfaringene er varierte, men de intervjuede lederne synes det nok kreves mer av dem for å få samarbeidet til å fungere over avstand. Det krever litt andre kommunikasjonsgrep og vansker for å holde god nok kontakt. Ruud legger vekt på at fjernlederen er dyktig og bevisst i bruken og egenskapene i forskjellige medievalg i kommunikasjonen mellom fjernarbeider og -leder.

Bare en av de intervjuede fokuserte på fraværet av kontroll som et mulig problem. Andre igjen mente at dette ikke var det største problemet siden forsvaret legger opp til

- De som skal fjernarbeide bør være selvgående, selvstendig og selvinspirerende og godt innarbeidet i avdelingens metodikk og rutiner, understreker Ruud. - Oppdragslederskap, resultatorientert ledelse og management by objectives anbefales som lederfilosofi  Dessuten bør stillingens ansvarsområde bør vurderes endret som følge av fjernarbeidsforholdet for å få utnyttet kompetansen til fjernarbeideren og de på kontoret maksimalt.

           

Et intervjuutsagn:
Når min fjernarbeider får i oppdrag å utarbeide en "Anbefaling med motivering"(spesifikt oppsett på en presentasjon som alle saksbehandlere i Forsvaret benytter) i en sak vet han jævli godt hva jeg er ute etter!

- Dette er interessant å merke seg i forhold til om dette gjør at fjernarbeid i Forsvaret har større mulighet for å bli en suksess enn hos andre der det ikke er en felles metodikk, sier Ruud. - Dette er altså en del av lederkulturen i Forsvaret som er en drivkraft i motsetning til å være en barriere mot gjennomføring av fjernarbeid.

Best mulig tilgjengelighet er et viktig mål. I fjernarbeidssammenhenger innen forsvaret må en arbeide for innføring av funksjonelle tekniske løsninger i fremtidige anskaffelser som muliggjør tilknytning fra hjemmekontor til lokale og sentrale intranett eller virtuelle kontor.

Fjerledelse innebærer kommunikasjonsutfordringer

Blant flere  ledertiltak anbefales å planlegge personlige møter med fjernarbeideren der det også er en sosial agenda. Det er viktig for lederen å huske på fjernarbeideren og sikre dens synlighet. Dette kan for eksempel løses ved sosiale sammenkomster som julebord, fredagsmøter, fredagskaffe osv. Kommunikasjon må være åpen og ærlig i en optimal kombinasjon av ansikt-til-ansikt møter og andre elektroniske media. Personlige møter må ha en spesifikk agenda for å sikre godt resultat. Når en møtes ansikt-til-ansikt er det viktig i tillegg til å ta opp arbeidsprosessen – at en snakker om hvordan de har det sammen, både i fysiske møter og i den elektroniske kommunikasjonen. . Dette må komme i tillegg til saksfokus.

Oppgaven gir interessante innspilll til forsvarets organisasjons- og ledelsesfilosofi. Kommende fjernledere - ikke bare i forsvaret.- vil ha nytte av å lese denne studien og dermed få et mer bevisst forhold til arbeidsmåter, problemer og løsningsforslag innen fjernarbeidsledelse og fjernarbeid.

Forsvaret skal trolig i løpet av 2001 beslutte innføring av fjernarbeid som et personellpolitisk virkemiddel. I denne forbindelse skal Forsvarets overkommando utarbeide egne retningslinjer/konsernpolicy for fjernarbeid i Forsvaret. Denne studien kan være et bidrag til avdekke hvordan Forsvaret bør utøve ledelse av fjernarbeid.

Vil du lese Jonny Ruuds prosjektoppgave i pilotkurset (2 vekttall) i fjernarbeid. Fjernundervisningskurset er et samarbeid mellom Høgskolen i Lillehammer og Universitetet i Karlstad. (Eldre artikkel om kurset her.)

Vi synes det er hyggelig å få vite e-postadressen til de som er interesserte i prosjektoppgaven.. 
Til gjengjeld kan du da få lese hele prosjektoppgaven gratis. Trykk her for å fylle ut e-postformulare

Trykk her for å bestille rapporten pr e-post fra Senter for fjernarbeid

 

Senter for fjernarbeid
>>>Nyheter >>>