I Hedmark pendler 10 prosent av arbeidsstyrken

Samlet har Hedmark ved inngangen til år 2000 en netto arbeidspendling ut fra fylket på 8 000 personer. Det tilsvarer hele 10 prosent av arbeidsstyrken. Hedmark har langt fler sysselsatte enn antall arbeidsplasser innen fylket. 

 

Figuren viser netto arbeidspendling (blå farge)  i prosent av arbeidsstyrken i fra Hedmarkskommunene. Hvor mange av disse fjernarbeider også? Kilde: Østandsforskning

Av Willy Bakkeli - Senter for fjernarbeid 070901

Hedmark er et fylke med økende pendling de siste åra. Østlandsforskning har i en ny rapport sett på i hvilken grad Gardermoutbyggingen har hatt konsekvenser for utviklingen i Hedmark fylke. 

Det er en positiv Gardermoen-effekt, men det er vanskelig å påvise klar sammenheng. Hva skyldes Gardermoen spesielt og hva skyldes den generelle sterke oppgangen i Oslo/Akershusregionen generelt?

Gardermoutbyggingen og seinere drift representerer en kjempeaktivitet i innlandet nord for Oslo. Rapporten viser at det for Hedmarks del var mest aktivitet på bygg og anleggsiden – tilsvarende 1,3 milliarder kroner. I rapporten sies det at omfanget av andre aktiviteter innen feks servicenæringer har vært heller beskjedent hittil.

Nettoutpendlingen har for Hedmarks del økt med 3.500 personer,  eller 75 prosent de siste fem åra. På landsbasis har antall arbeidsplasser økt med 13 prosent, men det for Hedmarks del bare har vært en økning i Hamar-regionen.

Positiv utvikling i Glåmdal og Hamar-regionen
Flere av kommunene i Glåmdals- og Hamar-regionen har hatt en positiv utvikling med økning i tilflytning, folketall, boligbygging og boligpriser de siste 2-3 åra. Det er lite materiale som sier noe om Gardermoens betydning i denne sammenhengen utover at SAS, Bråthens og OSL vinteren 2001 hadde 117 ansatte fra Hamar-regionen og 90 fra Glåmdalsregionen. At særlig Sør-Odal, Stange og Hamar peker seg positivt ut som tilflytingsområde er nok særlig den gunstige beliggenheten i forhold til det store arbeidsmarkedet i Oslo. Det er nok mer avgjørende enn Gardermoen.

Ny teknologi, hjemmekontor, arbeidsfleksibilitet
I rapporten nevnes tre hovedårsaker til positiv  utviklingen i Glåmdalen- og Hamar-regionen.

Svak næringsutvikling i Hedmark
Underveksten i Hedmark gjennom 90-årene skyldes i stor grad at Hedmark, også Glåmdals og Hamar-regionen, har en næringsstruktur med tungt innslag av næringer i sysselsettingsmessig tilbakegang elel rmed svakt vekst. , heter det i rapporten.  Det er lite av næringer i sterk vekst i form av tjenesteytende næringer. Den viktigste årsaken til underveksten er nok likevel en svakere arbeidsplassutvikling enn landsgjennomsnittet innen mange næringer, både blant de i tilbakegang og de i vekst.

--------------

Link til sammendrag (PDF-dokument) av rapporten "Til himmels med Gardermoen" som kan leses fra flere synsvinkler.

Kilde: Sammendrag av rapporten  - Til himmels med Gardermoen? En analyse av nærings- og bosettingsmessige effekter og muligheter for Hamar- og Glåmdalsregionen av relokalisering av hovedflyplassen til Gardermoen 

Senter for fjernarbeid
>>>Nyheter >>>