Snart fjernarbeidssenter i Rindal

Rindal kommune er kanskje neste småkommune på vel 2100 innbyggere som satser på et fjernarbeidssenter kombinert med næringshage. I hvert fall er det nå gjennom Yngve Bakken hovedoppgave Ved Norges Landbrukshøgskole gjort et forarbeid til dette.

Av Willy Bakkeli - Senter for fjernarbeid 080901

I sammendraget til hovedoppgaven definerer Bakken blant annet et fjernarbeidssenter som en samlokalisering av fjernarbeidere fra ulike virksomheter. Det er også vanlig å inkludere små lokale virksomheter. Å etablere fjernarbeidssenter er mest aktuelt i distriktssamfunn, og fjernarbeidssenterkonseptet har mange likheter med næringshagekonseptet.

Oppgaven tar for seg ulike forhold ved et framtidig fjernarbeidssenter i Rindal kommune. Rindal er pilotkommune i Kommunal- og Regionaldepartementets utkantsatsing. Måla med utkantsatsinga er blant annet å fremme tilflytting og sysselsetting i utkantsamfunn. Pilotprosjektet Rindal i VEKST har i den sammenheng igangsatt et delprosjekt om å etablere et fjernarbeidssenter i kommunen. Ved å tilby kontorlokale og ett miljø, skal personer motiveres "til å ta med seg jobben" til fjernarbeidssenteret i Rindal.

Problemstillingen i oppgaven går på hvilke forhold som er viktige med tanke på et framtidig fjernarbeidssenter i Rindal. For å belyse dette har har Bakken delt oppgaven inn i tre delproblemstillinger.

- Et fjernarbeidssenter vil være en del av et nettverk. IKT og nettverksorganisering fungerer som verktøy for at samlokaliseringen gir grunnlag for merverdier, sier Bakken. -  I en slik samlokalisering vil brukernes kunnskap og nettverk være eksempler på at et fjernarbeidssenter gir en merverdi, i form av kompetanse. Andre merverdier fra et fjernarbeidssenter vil være grunnlag for nye virksomheter, bedrifter får en mer fleksibel organisasjon, reduserte kostnader, regional- og lokal utvikling. 

Det viktigste innholdet, eller den viktigste innsatsfaktoren, i et fjernarbeidssenter vil også være kompetanse. Med tanke på innhold er de administrative forhold, infrastruktur og hvilke aktører fjernarbeidssenteret skal inneholde andre viktige faktorer. I den sammenheng er det viktig at det er tilgang på tilstrekkelig teknologi, slik at brukerne klarer å utnytte fordelene som det tverrfaglige miljøet og nettverksorganiseringa gir.

Lokal forankring
Siden et fjernarbeidssenter vil være en del av et nettverk, er det viktig å ha godt fungerende relasjoner til andre miljø og institusjoner. Et eksempel på en slik relasjon, kan være samarbeid med en næringshage. På den måten kan brukerne i større grad bli deltaker i et innovativt miljø. Relasjoner til myndigheter og private investorer er viktig med tanke på midler til etablering og drift. Før en kommune tar beslutningen om å etablere et fjernarbeidssenter, må man være sikker på at senteret har lokal forankring. Det må avgjøres hva/hvem, som bør utgjøre grunnstammen i fjernarbeidssenteret, og man må gjøre en vurdering av hvilke effekter en etablering vil gi.

Det er tilstrekkelig lokal forankring til en etablering av et fjernarbeidssenter i Rindal gjennom pilotprosjektet Rindal i VEKST. At Næringshagen for Indre Nordmøre og SIVA med flere er positive til at det etableres et fjernarbeidssenter i Rindal, er sannsynligvis en suksessfaktor. Flere har vist interesse for å benytte seg av senteret. 

De potensielle brukerne mener ikke at kostnadene ved bruk av senteret er et hinder. Gjennom pilotprosjektet har Rindal lettere tilgang på midler fra stat og fylkeskommune. Det eksisterer et kontorfellesskap i lokalene der fjernarbeidssenteret er tenkt lokalisert. Ved å bruke det eksisterende kontorfellesskapet som grunnstamme bør det etableres et fjernarbeidssenter i Rindal. Dette vil i sum gi grunnlag for et bredere næringsliv, økt tilflytting, økt sysselsetting og økt næringsutvikling i Rindal.

-----------------

Yngve Bakken ved Norges Landbrukshøgskole, Institutt for økonomi og samfunnsfag, sluttførte våren 2001 sin hovedoppgave om fjernarbeidssenter – i Rindal.

YNGVE BAKKEN

ØKONOMI OG RESSURSFORVALTNING

NORGES LANDBRUKSHØGSKOLE

INSTITUTT FOR ØKONOMI OG SAMFUNNSFAG, VÅREN 2001

Senter for fjernarbeid
>>>Nyheter >>>