Sverige og Finland er e-work racere

I følge resultater for måling av hvordan fleksibelt arbeid - deriblant e-work - utvikler seg i Europa, er Sverige, Finland og England land som "lett tar til seg nye arbeidsmåter og som har dynamiske arbeidsmarkeder".

Av Willy Bakkeli - Senter for fjernarbeid 170901

Danmark anses å være omtrent midt på treet og beskrives som et land som går litt langommere frem. Vårt naboland prøver å kombinere positive aspekter fra fortiden med nye arbeidstrender som utvikler seg, heter det. Andre land i denne gruppen er for eksempel Nederland, Tyskland og Irland. Dette er ett av flere resultater som Werner B. Korte og Karsten Garels la fra i en paper på konferansen "Telework 2001" i Helsingfors 12. - 14. september 2001.

Land som Italia, Frankrike og Spania den tredje og siste gruppen er langsomme i sin forandringstakt og risikerer å miste kontakten med utviklingen i resten av Europa.

Grunnlaget for disse beskrivelsene er presentert i en samleindeks kalt AWAI, som ut i fra et sett parametere prøver å beskrive hvordan nye og fleksible arbeidsmåter får innpass i forskjellige land.

Advarer mot mulig uheldig utvikling
Et positivt mål i denne sammenhengen vil si et arbeidsmarked med stor grad av fleksibilitet og tilpassningsevne og høy forandringsevne.

Likevel advares det mot uheldig utslag i et fleksibelt arbeidsmarked. Særlig i England ser en tendenser til for stor tilpassningsevne til fleksible arbeidsordninger. Dette kan føre til negative sosiale konsekvenser for enkelte arbeidstakergrupper. Det er tegn på slike negative utslag allerede i England, som har en svak arbeidsmiljølovgivning i forhold til en del andre land i Nord-Europa. I Sverige og Finland, som er et land med mer utbyggede velferdsordninger og lovgivning innen arbeidslivet, ser en ikke slike utslag - til tross for at de i AWAI (Adaptibility of Work Arrangements Index)* plasseres i samme gruppe som England. En annen grunn til forskjeller i hvordan forandringene slår ut,  kan være at England fortsatt opplever stagnasjon i sin økonomiske utvikling, mens Irland, Sverige og Finland tåler endringene bedre pga sterkere generell økonomisk vekst.

Å ile langsomt er lurt?
Landene i mellomgruppen forsøker å beholde en sosial stabilitet med vekt på et stabilt arbeidsmarked der en kombinerer fremtidens krav til fleksibilitet over lengere tid. Men målet er antakelig over tid å utvikle nye arbeidsmodeller og samhandlingsformer. Danmark og Nederland sies å ha lykkes bedre enn andre fordi landene forsøker å skape en sosial konsensus for hvorledes en best kan forandre den tradisjonelt regulerte arbeidsorganisasjonen.

Farlig å sakke akterut?
Den tredje gruppen består av sinker som står i fare for å miste kontakten med utviklingen som skjer i resten av Europa. Disse landene står i fare for senere å bli påtvunget fleksibilitet på grunn av global konkurranse. Det kan blir smertefullt både for landenes økonomier og utviklingen i det interne arbeidsmarkedet.

Disse reultatene er foreløpige heter det. Målemetodene og datainnsamlingen er ennå ikke helt pålitelig pga en ikke helt enhetlig tolkning av måleindikatorene i forskjellige land. Men det arbeides det med.

-------------------

*) AWAI (Adaptibility of Work Arrangements Index) er noe annerledes en eksisterende arbeidsmarkeds-indekser, slike som OECDs Labour Market Flexibility Index, ved at den inkluderer indikatorer som måler fleksible arbeidsmåter som telework, beskrevet blant annet i arbeidstimer og uketimer.

AWAI-indeksen inneholder blant annet indikatorer på tid: - slik som deltidsarbeide, sted: - telework, tele-cooperation, avtaleforhold: - grad av beskyttelse i lovgivning, selvstendig/frilans, andre arbeidsforhold: - slik som ledelsesansvar, livslang læring.

Her finner du mye statistikk på dette området: www.ecatt.com/ecatt

 

 

Benchmarking Progress on Electronic Commerce and New Methods of Work

The ECaTT project wil generate representative information on the prevalence and spread of electronic commerce and new forms of work in Europe. It will also give an up-to-date picture of major practices, projects and schemes across Europe. ECaTT will conduct three major data gathering activities.

100 case studies in most Member States, with half each focussing on new ways of working and on electronic commerce.

  • An Interview survey of 7,500 EU citizens in at least 10 EU Member States covering attitudes to and practice of new ways of working and electronic commerce
  • An Interview survey of at least 4,000 EU businesses in at least 10 EU Member States, covering current practice and plans to introduce the various forms of new ways of working and electronic commerce.

The countries to be covered are

  • Germany
  • United Kingdom
  • France
  • Italy
  • Spain
  • Sweden
  • Finland
  • Denmark
  • the Netherlands
  • Ireland.

 

 

Kilde:E-Work in Europe. - Indicators for Measuring Adaptability for Work Arrangements. Paper prepared for the 8th European Assembly on New Ways to Work "Telework 2001", Helsinki, September 12-14, 2001. Werner B. Korte og Karsten Garels / werner.korte#empirica.com