Etter terrorkatastrofen i USA:
Skaper grobunn for desentralisert samfunnstenkning

For mange vil nok 11. september med flyterrrorkatastrofen mot World Trade Center stå som en dag der en del sammenhenger trådte klarere frem. Måten Internett responderte og fungerte denne katastrofedagen var en klar demonstrasjon av logikken i en desentralisert tenkning.

Willy Bakkeli - Senter for fjernarbeid - 051001

Det siste hundreåret har byene fått stadig større rolle i nasjonalstatene. Metropolene suger til seg mennesker og aktiviteter fra store områder som gravitasjonen fra et "sort hull". Konsentrasjonen av økonomisk makt, innflytelse og variert arbeidsmarked blir uimotståelig.

I følge Dan Gilmore i Knight Ridder Newspapers, kan eller skal vi ikke fordømme store urbane sentre. Byene vil antakelig eksistere i mange tiår og hundreår som kommer. Men det kan hende at vi må innse nye utfordringer i det globale samfunnet. Svaret mener han er desentralisering.

De fleste store selskaper og myndigheter har en stund forstått verdien av å ha backup av data på forskjellige steder. Likevel var slik forberedelser mer tiltenkt mulige naturkatastrofer enn terrorhandlinger. Men de som var bedre forberedt enn andre på dette området 11. september, var de raskeste til å komme i gang igjen, i hvert fall når det gjelder å holde virksomhetene i gang.

Ansatte som nå arbeider i høye skyskrapere vil nok ha i bakhodet hvor trygg arbeidsplassen egentlig kan være. En kan også se farene ved ensidig sentralisering i forhold til andre terrorhandlinger – slik som bruk av kjemiske og biologiske våpen.

Desentralisering er Internett

Selve strukturen på Internett er laget for å arbeide desentralisert. Informasjonen blir hakket opp i små datapakker der hver enkelt kan ta forskjellige ruter til bestemmelsesstedet. Serverne sjekker konstant hverandre og ruter beskjeder rundt og forbi enheter som ikke virker eller har falt ut av systemet.

Denne måten å kommunisere på vil bare øke. Etter hvert som infrastukturene får nok kapasitet på plass, vil data, stemme og sanntidsvideo gjøre mange menneskelige kommunikasjonsformer stedsuavhengige, særlig i arbeidssituasjoner. Men selvsagt ikke alle – bare så det er sagt.

Vi ville over tid ha fordel av å desentralisere viktige samfunnsfunksjoner og økonomi også, skriver Dan Gilmore i Knight Ridder Newspapers. - Truslene mot elektrisitetsverk og særlig atomkraftverk er åpenbare for alle. Over tid vil teknologien hjelpe oss å konservere energien bedre. Det kan også føre til mange småskala mikro-elverk i stedet for energiproduserende energimastodonter.

Selv om terroren over tid kan bli borte, vil det likevel være mange gode grunner til å desentralisere. Men mega-byer vil være miljømessige vanskapninger og i utgangspunktet uheldige på grunn av størrelsen og levekårene det fører til for mennesker.

Kommunikasjonsteknologi kan hjelpe oss til virtuelt å få tilgang til store byers tilbud fra små steder der folk kan ha et bedre liv, og ikke minst ha det tryggere. Den neste store migrasjonsbølgen i USA vil bli motsatt av den siste spår Dan Gilmore i Knight Ridder Newspapers.

Les også:
Fjernarbeid øker sterkt i terrorrammet storbedrift 
Hjemmekontoret blir backup for jobben

Kilde: Dan Gilmore i Knight Ridder Newspapers - USA

Senter for fjernarbeid
>>>Nyheter >>>