Svanesang eller transformasjon for Fjernarbeidsforum

20. mars innkalles det til generalforsamling i Norsk fjernarbeidsforum (se innkalling) der oppløsning av forumet er eneste tema i tillegg til styrets beretning og regnskap. Antakelig er forumet i nåværende form  en tilnærmet  "død hest" som ingen vil bære havre til - når det kommer til stykket?

Av Willy Bakkeli - Senter for fjernarbeid

Målet med etableringen av fjernarbeidsforum var å skape et felles forum for fjernarbeidsinteresserte i Norge. Flere store organisasjoner og bedrifter sluttet seg til. Likevel ser ut til at forumet ikke har livets rett.

Aktivitetsnivået i forumet har egentlig aldri tatt skikkelig av. I løpet av hele peridoden i fjor var det ett medlemsmøte i fjor vår, og et fjernarbeidsseminar i fjor høst. www.fjernarbeid.no på nett hadde en stund nyhetstjeneste, tilbud om diskusjonsside og "Veiledning i fjernarbeid" som eget medlemstilbud.

Sammensetningen av styret og miljøene rundt favnet de fleste miljøer som var interesserte i fjernarbeid. Dessverre har aktivitetene aldri tatt av, og nye medlemmer har ikke strømmet til. Når det ikke er finansieringskilder som ser verdien av forumet, og medlemskontingentkilden er tilnærmet knusktørr, sier det seg selv at det må stoppe opp.

Antakelig er det slik at de fleste bedrifter og fjernarbeidere i seg selv har liten interesse av å definere seg som "fjernarbeiderbedrifter" eller  "fjernarbeidere". De fleste har en ren kost/nytte-forhold til problematikken og vil kanskje ikke bruke så mye tid på å fordype seg i temaet i felles forum. Like fullt er det ikke tvil om at alle har nytte av den kunnskapen som er skapt rundt temaet. Det er bare det at de som er anvendt fjernarbeidere ikke vil engasjere, eller betale for slik kunnskap. Uten en overordnet forståelse av problematikken og arbeidslivsengasjement og vilje til å satse forskningsmidler til "grunnforskning innen fjernarbeid", er det tvilsomt om det ville blitt skapt genuin kunnskap på temaet i Norge.

Faktum er at fjernarbeid og fleksible arbeidsformer nå er i storskala bruk i norsk arbeidsliv. Fjernarbeidsmiljøene har nok vært viktige begrepsdannere her. Det en jo kan se er at terminologien forandrer seg. I Norge har det vært mye fokus på hjemmearbeidsplasser. Utviklingen viser at dette faktisk er en liten del at de totale fjernarbeidsaktivitetene. Men igjen har vi å gjøre med begrepsforståelse og hva en legger i fjernarbeid. Her har oppfatningene i forskjellige miljøer vært varierte.

Vil Norsk arbeidslivsforum?
En arbeider nå med å legge Fjernarbeidsforum inn under Arbeidslivsforum. Der håper en at problematikken fortsatt vil bli viet oppmerksomhet. Dette er jo et miljø som tar for seg arbeidslivstemaer på bred basis. Tiden vil jo vise om det kan være interessant. Denne saken er i følge nåværende leder Jorun Bettum ikke avgjort.

Har du kommentarer - synspunkter du vil dele med andre?  Send gjerne epost til Senter for fjernarbeid