Hjemmekontoret reddet jobben

Bjørn S. Hesla er svært fornøyd med hjemmekontorordning en dag i uka. - For meg betyr det en bedre arbeidssituasjon totalt sett etter at jeg flyttet fra Toten til Søndre Land, sier han.  - Ordningen har gjort det mulig for meg å fortsette som organisasjons- og personalsjef i Østre Toten kommune på Lena.

Av Willy Bakkeli       Dato 110200


Det skapte en smule storm i et vannglass da Oppland Arbeiderblad meldte at kommuneforeningen angivelig mislikte at personalsjefen ordnet seg med hjemmekontor. - Men egentlig ble dette mer spisset i avisa enn det var reell grunn til, kommenterer Hesla.

Det ble ikke noe etterspill etter at kommuneforeninga i møte med rådmannen avklarte den mer prinsipielle siden ved ordningen og den statusen den hadde i en kommuneadministrasjon. I realiteten var dette en personlig privat ordning som Hesla hadde fått til med sin arbeidsgiver og overordnede, i dette tilfellet rådmannen.

Hittil har det ikke vært behov for å lage en egen avtale om hjemmearbeid for ansatte i kommunen. Hesla sier at en så langt finner det tilstrekkelig å vurdere hvert enkelt tilfelle, og det har så langt ikke vært noen aktuell problemstilling for kommunen som helhet.

Er veldig fornøyd
Hesla synes hjemmekontorordningen fungerer veldig bra. Det har gjort at han står lengre i stillingen enn uten hjemmekontor. Faktisk føler han at han får anledning til å gjøre en bedre jobb. Vanligvis har han hjemmekontordag på fredager. Da får han anledning til å sitte i fred og gjøre unna rapporter og liknende som krever litt fordypning og mulighet til å holde på uten hyppige avbrytelser.

Mer tilgjengelig
En noe uventet effekt er at Hesla på hjemmekontordagen faktisk er mer tilgjengelig på telefon og mail enn han vanligvis er. Mye av tiden ellers i uka går til forskjellige møter og andre gjøremål. Faktisk er han da tidvis nødt til å regulere sin egen tilgjengelighet for å få arbeidet unna. Mange henvendelser kommer jo nettopp pr telefon også på vanlig kontordager. Det er ikke noe problem å viderekoble alle telefoner fra kontoret i kommunen til hjemmekontoret.

En teknisk og kostnadsmessig minimumsløsning
Kommunen sørger for PC-utstyret, ellers holder Hesla kontoret selv. Rapporter og liknende sender han pr e-post, eller tar det med på diskett. Han er ikke koblet til kommunens interne datasystem. Hesla vil inntil videre ha det slik for helt å unngå sikkerhetsproblematikk og mulige IT-problemer som kan komme til med ekstern tilkobling.

Er fleksibel
Hvis det er nødvendig kan Hesla møte i kommunen på fredager og være på hjemmekontoret en annen dag. - I ettertid har det ikke kommet noen negative reaksjoner på ordningen, sier Hesla. Tvert i mot har det kommet støtteerklæringer fra flere som syntes dette var flott.

- Det bidrar til at flere kan bo i distriktene og likevel fungere i en jobb lengre unna. Dessuten slipper en reising en dag i uka. Det betyr mindre belasting, mer fritid og tid sammen med familien. Alt i alt har hjemmekontor en dag i uka vært en suksess for meg, sier Hesla.

Fjernarbeid starter ofte i det små
I Senter for fjernarbeid ser vi at fjernarbeid og fleksible arbeidsformer er på vei inn også i det offentlige. Kommunenes Sentralforbund har nylig laget et partssammensatt utredning om fjernarbeid.

Dette er kanskje noe å tenke over for andre kommuner og bedrifter i distriktsnorge som vil holde på medarbeiderne sine og trekke til seg attraktive medarbeidere? Ofte starter fjernarbeidsordninger i det små der enkelte medarbeidere som vil prøve selv får til en avtale med sin arbeidsgiver.

Senere hen, dersom flere får liknende behov, vil det bli aktuelt å regulere dette mer gjennom mer generelle avtaleformer som kan gjelde flere ansatte.

Reaksjoner, synspunkter eller spørsmål? Ta kontakt